Húsz évvel ezelőtt csak egy lencsetípus volt forgalomban, az üveg. Ezt könnyű volt tisztítani. “Fújjon rá egy kis ablaktisztítót és törölje meg zsebkendővel” – ennyi volt a tisztítási utasítás. Ha a mai rengeteg lencsetípust és felületkezelést nézzük, már nem olyan egyszerű a helyzet. Különböző antireflex, UV-bevonatú, felületkeményített lencséket könnyen tönkretehetjük egy hagyományos szalmiákos ablaktisztítóval.

Ma már nem lencsetisztításról, hanem lencsekarbantartásról beszélhetünk. A sok lencsefajta és felületvédelem könnyen érthetővé teszi a szemüvegviselő részére, hogy a lencséje gondos karbantartást igényel. Ha a vevőnk nagyobb figyelmet fordít a lencsére is, megérti és megfizeti a különböző felületi kezelések előnyét, joggal várja el, hogy lencséje a maximális komfortot és a lehető leghosszabb tartósságot biztosítsa számára. Mit használjon, mit ne használjon? Érdemes a szemüvegvásárláskor néhány szót erre is áldoznunk.

Tesztek bizonyítják, hogy néhány papírzsebkendő nem dörzsöli jobban a lencsét, mint a hagyományos textil termék. Az emberi orr elég érzékeny műszer. Van olyan jobb minőségű zsebkendő, amelyet többször is használhatunk anélkül, hogy a bőrt feldörzsölné. Az ilyen zsebkendő általában megfelel a szemüveglencse tisztítására is. Papírtörölközőt viszont semmi esetre se használjunk!

szemüveg tisztítás

Két tényezőt azonban mindenképpen figyelembe kell venni:
1. Az olyan papírzsebkendő, amely valamely folyadékkal van átitatva, könnyen leoldhatja a felületkezelt réteget.
2. Mind a papír-, mind a textilzsebkendő megkarcolhatja a lencsét, ha azon valamilyen kemény porszem van. Feltétlenül ajánljuk a vevőnknek, hogy előbb öblítse le a lencsét mielőtt valami száraz törlővel megtörölné.

Természetesen legjobb a márkázott szemüvegtisztító folyadék. Ha ez nincs kéznél, a mikroszálas (Microfiber) textília nyújtja a legnagyobb biztonságot. A mikroszálas textíliák gyártói szerint ez az anyag minden esetben használható, ha nem dörzsöljük túl erősen a lencsét. Természetesen tisztító használata nélkül biztonságot csak akkor nyújt, ha előtte le tudjuk öblíteni a lencsét.

A mikroszálas anyagok is különböző változatban készülnek. Ha csak nylon anyagot tartalmaz, kiválóan felszívja a vizet, de taszítja a zsíros, olajos anyagot. A kizárólag poliészter kiválóan felszívja ezeket, de taszítja a vizet. Az optimális anyag fele-fele arányban tartalmazza a poliésztert és a nylont.

A mikroszálas kendőt legjobb, ha a szemüvegtokban tartjuk a lencse további védelme érdekében, ezáltal állandóan kéznél van. Természetesen az ilyen kendő is bepiszkolódik, ezért rendszeresen ki kell mosni. Hívjuk fel vevőink figyelmét, hogy mosás után semmi esetre se használjanak öblítőszert, mert a kendőben maradó anyag csökkenti a tisztítóhatást, és gyakran tartalmaz olyan anyagot, amely megsérti a felületi kezelést.

A nedvesített, egyszer használatos törlők általában hasznosak, azonban legyünk óvatosak, csak márkázott terméket használjunk!

Az általános háztartási tisztítók nagyon kockázatosak felületkezelt lencsék tisztítása esetén. Csaknem minden tisztítóanyag alapja az ammónia és a foszfát. Néhány tisztítószer oldott szappan alapú lúgos terméket tartalmaz. Ezek a tisztítók minden esetben a lencsén maradnak és fokozatosan feloldják a felületkezelést. A jó lencsetisztító PH semleges és nem hagy üledéket a lencsén.

Mit ne használjanak?
– Semmilyen általános üvegtisztító folyadékot.
– Általános háztartási tisztítót vagy szappant. Különösen a folyékony szappan alkalmas arra, hogy viszonylag rövid használat után is feloldja az antireflex réteget.
– Nagyon kockázatos a márkázatlan tisztítóanyagok használata, amit általában nem a optikában szerez be az ember. Győződjünk meg arról, hogy az ajánlott szemüvegtisztító folyadék PH semleges és nem tartalmaz ammóniát és foszfátot. Ez utóbbit könnyen ellenőrizhetjük. Az ammóniamentes tisztító teljesen szagtalan.

Tapasztalatok bizonyítják, hogy ma már csaknem minden lencsegyártó áttért a nagy stabilitású antireflex rétegre. Ezeket a rétegeket az alkohol nem károsítja. Az alkohol ugyanakkor alkalmas a különböző hajspray, a bőrápoló krémek és olajok oldására anélkül, hogy a lencsét erősen dörzsölni kellene. Ügyeljünk arra, hogy az ajánlott alkoholtartalmú tisztító legfeljebb 15% alkoholt tartalmazzon.

Néhány gyakorlati tanács

Egy értékes lencse ugyanolyan fontos használati cikk, mint egy autó. Ez is karbantartást igényel. Csak sokkal kevesebbet és olcsóbbat, mint egy gépkocsi, ezért könnyen, kis figyelemmel karbantartható. Beszélgessünk néhány szót arról az optikában, hogy mi árt egy szemüvegnek.

– Nem tesz jót, ha a szemüveget a hajra tolva hajpántként használjuk.
– Különösen ártalmas, ha a nyári napsütésben a kocsi kalaptartóján 90 fok hőmérsékleten tároljuk.
– Nem használ az aceton, a hajfesték, a körömlakklemosó, a benzin vagy gázolaj, a folttisztító spray, de különösen ártalmas, ha a ráfröccsent festéket dörzspapírral távolítjuk el.
– Még ma is népszerű a hagyományos szarvasbőr, de ezt csak a nem felületkezelt üveglencsékhez ajánlhatjuk.
– Néhány optikai üzletben ingyen adnak a szemüveghez mikroszálas kendőt, vagy szemüvegtisztító folyadékot. Bizonyos optikákban az eladott vagy ajándékba adott tisztítófolyadék ingyenes utántöltését is vállalják.
– Hasznos lehet az előre megírt karbantartási útmutató is. Az ilyen szépen nyomtatott könyvecske emeli az üzlet és az eladott szemüveg presztízsét, kérdezzünk rá vásárláskor az ilyen útmutatókra az optikában.

Dr. Német Pál az Optika Magazin III. évf. 1. számában megjelent cikke alapján