Könnyebbség a szemnek.

Nagyobb kitettség a mesterséges kék fénynek – életkortól függetlenül.

Életünk egyre inkább digitalizálódik. Legyünk bárhol, online dolgozunk, játszunk, tanulunk és vásárolunk. Életmódunk ez irányú változásának eredményeképp minden eddiginél jobban hagyatkozunk látásunkra. Ez azt jelenti, hogy a napból érkező potenciálisan káros kék fénysugarak mellett a mesterséges kék fénynek is jobban ki vagyunk téve.

Naphosszat képernyők veszik körül?

Egyes kutatások már 2020 áprilisában kimutatták, hogy az emberek világszerte, életkortól függetlenül egyre több időt töltenek digitális eszközök használatával1. Ezenkívül több időt töltenek otthonukban beltérben, ahol a helyiségeket napjainkban LED-fényforrások világítják meg, amelyek szintén kék fényt bocsátanak ki. A napsugárzás révén őket érő potenciálisan káros kék fény mellett a legtöbb ember a mesterséges kék fénynek is jobban ki van téve.

Élvezze a kényelmes látás és a jó megjelenés előnyeit anélkül, hogy kékfény-szűrő szemüvegén zavaró kékes, lilás tükröződést tapasztalna! A ZEISS BlueGuard lencsék kiszűrik a potenciálisan káros kék fényt1, és teljes UV-védelmet is nyújtanak.

Mi a kék fény, és hogyan működnek a kékfény-szűrő rétegek?

A nap által kibocsátott fény egy része a kék spektrumba esik, de szinte minden modern digitális eszköz és LED-fényforrás is bocsát ki kék fényt. Az UV-sugárzással ellentétben a kék fény behatol a szem belsejébe, a kék fénynek való túlzott kitettség pedig a szemfáradtság érzetét keltheti, és homályos látást okozhat. A kék fény befolyásolja testünk cirkadián ritmusát és a melatonin termelésének képességét is, így hatással lehet az alvásra. A kékfény-szűrő szemüvegek kiszűrik a kék fény spektrumának azon részét, amely potenciálisan káros és zavaró lehet.

Mi a digitális szemfáradtság?

A fejfájás, a homályos látás, a szemek égése vagy a szemszárazság mind a digitális szemfáradtság gyakori tünetei, amelyet előidézhet a digitális eszközök hosszan tartó használata. A táblagépek, okostelefonok és számítógépek aránytalanul sok káros kék fényt bocsátanak ki, ami a szemen belül olyan optikai hibákhoz vezethet, mint például a fényszóródás és hosszanti kromatikus aberráció.

1 Watson A. (2020). A koronavírus-járvány miatt megnövekedett otthoni médiafogyasztás az internetfelhasználók körében világszerte 2020 márciusában, országonként. www.statista.com, URL: https://www.statista.com/statistics/1106498/home-media-consumption-coronavirus-worldwide-by-country/

 

2 A ZEISS UVProtect technológián alapuló ZEISS BlueGuard lencsék teljes UV-védelmet nyújtanak, továbbá immár kiszűrik a potenciálisan káros és zavaró kék fény akár 40%-át is. Forrás: Belső mérések és számítások a BVB (kék-ibolya fényszűrés) mutató alapján. A ZEISS Vision Care üzletág Technológia és innováció csoportjának elemzései, Németország 2020

 

3 Az online és offline is előnyös megjelenés érdekében a ZEISS BlueGuard lencséknek akár 50%-kal alacsonyabb a digitális kékfény-visszaverése, mint a ZEISS DuraVision BlueProtect rétegzésnek. Forrás: Belső mérések és számítások a DBRLED (digitális kékfény-visszaverés) mutató alapján. A ZEISS Vision Care üzletág Technológia és innováció csoportjának elemzései, Németország 2020

Forrás