Örömmel tájékoztatjuk, hogy idén is megszervezzük a „Látni és látszani” országos balesetmegelőzési kampányt!

Az ORFK és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2022. október 17-től december 4-ig fokozott közúti ellenőrzést hajt végre, ahol teljeskörűen és kiemelten vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek, motorkerékpárok és kerékpárok világítását, láthatóságát – és a jogosítványban szereplő szemüveg viselését, illetve a kiegészítő szemüveg meglétét.

Legyen a Látni és látszani kampány részese, ahol az Ön  2022. október 17-től december 4-ig tartó időszakban ingyenes látásellenőrzéssel járulhat hozzá a balesetmentes közlekedésért.

Az akcióról pár mondatban.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedés-biztonsági kampánya 2012 óta hívja fel a figyelmet egy társadalmilag fontos témára és az egyén szerepére a baleset-megelőzésben.

Magyarországon az utóbbi évtizedben a könnyű sérüléssel végződő esetek kisebb arányban, a közúti balesetben elhunytak száma jelentős mértékben csökkent, majd mérséklődött.*

*A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján

Jól látni

Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ. Aki vezetés közben jól lát, az képes egyidejűleg távolra, közelre és oldalra is látni! Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok rontják a látást és ezáltal a reakcióidőt.

Mi a megoldás? Ellenőriztesse látását évente legalább egyszer szakemberrel, akkor is, ha úgy gondolja, hogy nincs szüksége látáskorrekcióra.

Mit ellenőrzünk?

A külvilágból érkező ingerek, információk több mint 80 százalékát szemünkkel érzékeljük. A látásellenőrzés során a szakember megállapítja, rendelkezik-e a szem az éles, tiszta képalkotás képességével vagy szemüvegre/kontaktlencsére van szükség a biztonságos autóvezetéshez.

  • Rövidlátás (myopia) esetén a közeli tárgyak jól láthatók, a távoli dolgok, alakok körvonalai azonban elmosódottak, homályosak. Ilyen esetben problémát jelenthet akár a néhány méterre lévő családtag, ismerős felismerése is. A megfelelő szemüveges korrekció megoldja az ilyen jellegű fénytörési hibát.
  • Távollátáskor (hypermetropia) a szem a távoli tárgyakat, alakokat tisztán és élesen láthatja. A közeli (1-1,5 méteren belüli) dolgok azonban gyakran életlenek, homályosak. 40 év felett ez a hatás tovább erősödik, mivel a szem fiziológiája változik, alkalmazkodóképessége csökken. A jó szemüveg tiszta, éles képet ad a közeli tárgyakról is.
  • Tórikus korrekcióra abban az esetben van szükség, ha a látott kép nem pontszerűen éles, a tárgy vagy alak körvonala elmosódott, akár közelre, akár távolra tekintünk. A szakember néhány perc alatt meg tudja állapítani, hogy milyen tengelyállásnál szükséges korrigálni ahhoz, hogy ismét éles képet kapjunk a világról.

A különböző szembetegségek kialakulása gyakran tünetmentes és lassú elváltozásokat okozhat a szemben. A rendszeres látásellenőrzés időben kimutatja az esetleges elváltozásokat, így azok nagyobb hatékonysággal kezelhetőek.

A kampányban  optikánk ingyenes látásellenőrzést végez a kampány keretein belül hozzánk érkezőknek. A látásellenőrzés során esetlegesen megállapítjuik, probléma konkrét kivizsgálásához azonban már látásvizsgálat szükséges, ami költségtérítéses szolgáltatás!

A „Látni és látszani” kínálta kedvezményes vagy ingyenes szolgáltatás igénybevételéhez bátran forduljon tájékoztatásért kollégáinkhoz a +36/704556631 telefonszámon.