Az ipari munkavédelmi termékek – köztük a védőszemüvegek is – csak akkor tölthetik be eredeti rendeltetésüket, ha a munkavállalók szívesen elfogadják és rendszeresen viselik is azokat.

Alapvető, hogy a korrekciós védőszemüveg pontosan ugyanolyan optikai követelményeknek feleljen meg, mint a magánéletben használt dioptriás szemüveg, és úgy legyen kialakítva, hogy minden esetben megfeleljen a munkahely vizuális követelményeinek is.

A munkavédelmi eszközök gyártói már évtizedek óta foglalkoznak egyénre szabott megoldások fejlesztésével a korrekciós védőszemüvegek és a számítógépes munkavégzéshez használandó védőszemüvegek viselői számára. A kutatás-fejlesztésnek, a kiválóan képzett szakértőinknek és a technológia folyamatos optimalizálásának köszönhetően a termékek teljesítik vagy túlszárnyalják a legszigorúbb szabványok követelményeit is.

védőszemüvegek jelölései

Mi teszi védőszemüveggé a korrekciós/dioptriás szemüveget?

A korrekciós vagy más néven dioptriás védőszemüvegek az egyénre szabott munkavédelmi eszközök közé tartoznak. Jó tudni, hogy egy ilyen korrekciós védőszemüveg tanúsított munkavédelmi eszköz és nem egyszerű optikai termék!

A személyre szabott korrekciós védőszemüvegek keretein és lencséin eltávolíthatatlan módon kell feltüntetni az EN 166 szabvány szerinti jelölést az EGK irányelvekben előírtak teljesítéséhez. A tanúsítást független vizsgálóintézetek végzik rendszeres időközönként. A kereteken és lencséken fel kell tüntetni a gyártó azonosítóját és a szemüveg mechanikai vagy behatásokkal szembeni ellenálló képességének osztályát, valamint a lencséket el kell látni az optikai minőségi osztály jelzésével is.

A szemüveg gyártóját tanúsító független intézet által kiadott, a megfelelőszabványokat szabályosan feltüntető jelölések mind a szemüveg keretén, mind a látómezőn kötelező jelleggel feltüntetendők. Amennyiben a látómező két részből áll, úgy a jelöléseknek mindkét látómezőn szerepelniük kell.
A keret tanúsítottsága önmagában a teljes szemüveg védőeszköz mivoltát nem igazolja.
Ha a lencse mechanikai ellenálló képességi osztálya eltér a keretétől, akkor összességében a védőszemüvegnél a kettő érték közül a kisebb számít.
A jelölések jogosulatlan elhelyezése, valótlan tartalma vagy hiánya esetén a szemüveg nem minősül védőeszköznek.

korrekciós védőszemüvegek

Különleges lencsék a különleges szemüvegekbe

Az alábbi felsorolásban olyan különleges tulajdonságú lencséket említünk meg – a teljesség igénye nélkül – melyekre bizonyos munkakörülmények miatt vagy a dolgozó látásminősége és/vagy kényelme érdekében szükség lehet.

Aszférikus lencsék

Az aszférikus lencsék konkáv kialakítása nem folyamatos, hanem a szélek felé ellaposodik. Az aszférikus műanyaglencsék geometriáját optimalizálták, a lencsék vékonyabbak, könnyebbek és kevésbé domborúak, mint a szabványos lencsék.
Ezeket a műanyag lencséket kb. +/–3,5 vagy nagyobb dioptriához javasolják.

UV 400 bevonat

Az UV-400 bevonatú lencsék 100%-os védelmet nyújtanak az UV-A, UV-B és UV-C sugárzás ellen. A műanyag lencsék felületét egy különleges anyaggal vonják be, mely akár 400 nm sugárzást is elnyel így ez a bevonat alkalmas többek között a bőrgyógyászati PUVA kezelésekhez használt védőlencsékhez is.

Didímium lencsék

A didímium lencséket elsősorban speciálisan az üveg megmunkálásával kapcsolatban használják, mivel azzal a különleges tulajdonsággal rendelkeznek, hogy elnyelik a nátrium sárga vonallal jellemezhető színképét 589 nm-en. (Ez azért lényeges, mert amikor az üvegfúváshoz az üveget melegítik, a nátrium miatt sárga vonallal jellemezhető színkép jelenik meg halvány sárga láng formájában, amely elhomályosítja a munkadarabot. A didímium lencsék ezt kiszűrik, így az üvegtárgy hevítés közben is látható.)

Mivel ezeket kifejezetten csak kérésre gyártják, a szállítási idő hosszabb lehet. A didímium lencséket nem vizsgálják és tanúsítják az EN 166 szerint, ezért ezek a megjelölések nem is találhatók meg rajta.

Nagy törésmutatójú lencsék

A nagyobb törésmutató miatt a fény jobban megtörik a lencse felületén, így vékonyabb lencsék készíthetők, melyeket kb. +/–4 vagy nagyobb dioptriához javasolnak. Így a kész szemüveg esztétikailag kedvezőbb, valamint a súlya is kisebb lesz.

Színezett lencsék

A vakító fény elleni védelem vagy a kontrasztosabb látás érdekében a korrekciós védőszemüvegek színezett lencsékkel is gyárthatók (egy napszemüveghez hasonlóan) szürke vagy barna árnyalatokban, 15-75%-os elnyelési szinttel.

Változó árnyalatú/fényre sötétedő lencsék

A lencse felületét az UV-sugárzásra reagáló anyaggal vonják be. A felület az UV-fénnyel érintkezve változik és a lencse automatikusan elsötétül. A bevonat a látható fénytartomány egyes részeit erősebben elnyeli, így védi a szemet az erős fény ellen. Amikor pedig nincs UV-sugárzás, a lencsék automatikusan kivilágosodnak.
Ezen lencsék alapszintű árnyalata kb. 8-10%, amely az UV-sugárzás és a hőmérséklet függvényében kb. 70%-osra változik.

Tükröződésmentes bevonat

A tükrözésmentes bevonatok a lencsék fényvisszatükrözésének csökkentésére használhatók. A lencse felületét rendkívül vékony, nagy precizitású bevonattal látják el, melynek köszönhetően megnő a lencsék fényvezető képessége, sokkal kontrasztosabb és tisztább lesz a látás.
Ezek a bevonatok többféle változatban elérhetők, fajtától függően a látható fénytartomány egy, kettő, vagy több hullámhosszát szűrik ki.

Uvex védőszemüvegek

Töltse le PDF formátumú termék katalógusunkat:

Honeywell korrekciós védőszemüvegek

Uvex korrekciós védőszemüvegek

Uvex védőszemüvegek

Amennyiben megrendelni szeretne, vagy pontosabb információ érdekli, vegye fel velünk a kapcsolatot:

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Üzenet tárgya

    Üzenet

    [honeypot honeypot-621]