Az 1990-es évek elejéig az üveg fényre sötétedő lencsék egyeduralma volt megfigyelhető, ekkor robbant be az új technológiájával a Transitions cég az optika világába.

A párhuzamosan fejlődő, egyre jobb és ellenállóbb felületkezelések elterjedése miatt teret nyerő műanyag lencsék felszínébe speciális technológiával UV fényre érzékeny vegyületet vittek be. Ma már szinte minden nagy szemüveglencse gyártónak a Transitions cég készíti a műanyag fényre sötétedő lencséit.

Használatakor már az első pillanatban észre fogja venni, hogy napsütésben vagy árnyékban, beltéren vagy kültéren ezek a lencsék gyorsan alkalmazkodnak minden körülményhez. Beltéren figyelemreméltóan világosak, kültéren gyorsan változnak át kellemes színűvé, hogy védjék az Ön szemét a káros sugárzás okozta kellemetlenségtől. Tapasztalhatja, hogy ezek a lencsék akkor változtatnak színt, amikor Önnek szüksége van rá.

A fényre sötétedő műanyag lencsék választ adnak három elvárásra:

1. Esztétikus

 • Beltéren teljesen átlátszó, nincsenek színeltérések
 • A szín tökéletesen azonos a besötétedés minden fázisában
 • Színválaszték /barna és szürke /
 • 2. Kényelmes

 • Gyors besötétedés
 • Kivilágosodása kétszer olyan gyors, mint a korábbi fototrop lencséknél
 • 3. Nagyobb védelmet nyújt

 • 100 % -os védelem az UVA és UVB sugarak ellen
 • Műanyag, tehát törésálló
 • Jó tanács a fényre sötétedő lencsék viselőinek:
  A tokba helyezésig célszerű addig várni, amíg a lencse szobában kivilágosodik, mert teljes sötétségben /például tokban / a kivilágosodási folyamat hosszabb ideig tart, és a lencsének visszamaradhat egy kis színe (narancs). Ez a szín a tokból kivéve eltűnik, ha újra napra viszik.

  Transitions

  Néhány kérdés és válasz segítségként a tévhitek eloszlatására.

  Gyakori kérdések a fényre sötétedő szemüveglencsékről.

  1. A TRANSITIONS VI SZEMÜVEGLENCSÉK TELJESÍTMÉNYE

  K: Mi a Transitions VI szemüveglencse?

  V: A Transitions VI szemüveglencse a Transitions Optical cég által kifejlesztett legújabb és legmodernebb generációjú fotokromatikus szemüveglencse. A Transitions VI szemüveglencse az egészséges látás biztosítása érdekében a fotokromatikus lencsék magasabb színvonalát teremti meg. Jobb látásminőséget, magasabb szintű látáskomfortot és védelmet nyújt, hogy viselője jobban lásson már ma és a jövőben is.

  K: Miért inkább a Transitions VI., mint a Transitions V.?

  V: A Transitions Optical cég, a fotokromatikus szemüveglencse-gyártás világszintű vezetője, egy remek lencséből még jobbat gyártott. Ugyanúgy, mint a korábbi szemüveglencséi, a Transitions VI szemüveglencse ugyanolyan átlátszó beltérben, mint a hagyományos fehér lencsék, de ez a lencse sokkal többet tud. A Transitions szemüveglencsék optimalizálják a látás minőségét az egész nap és gyakorlatilag mindenféle fényviszonyok között.

  A szemüveglencsék mindenféle alapanyagára és törésmutatójára vonatkozóan a magasabb fotokromatikus teljesítményű Transitions VI szemüveglencsék:
  Ugyanolyan átlátszóak beltérben, mint a fehér lencsék, sötétebbek kültérben magas hőmérsékleten, mint a Transitions V szemüveglencsék ,100 %-osan kiszűrik az UVA és UVB sugárzást, UV 400-as védelmet nyújtanak, ugyanolyan hamar aktiválódnak és halványodnak vissza.

  K: Mi az újdonság a Transitions VI. szemüveglencse sötétedésével kapcsolatban?

  V: A Transitions VI szemüveglencsék sötétebbek mérsékelt és magas hőmérsékleten. A barna Transitions VI szemüveglencsék 85 %-os színezettséget érnek el 23°C-on és 69 %-ot 35°C-on. A szürke Transitions VI szemüveg-lencsék 88 %-os színezettséget érnek el 23°C-on és 73 %-ot 35°C-on.
  Egy nemrég végzett termékteszt során az optikusok elégedettebbek voltak a Transitions VI sötétedésének mértékével, mint a Transitions V-ével.
  Egy ilyen teljesítménnyel a Transitions VI szemüveglencsék még magasabb látáskomfortot, jobb kontrasztot és erősebb fényvisszaverődés csökkentést biztosítanak, mint bármelyik korábbi Transitions szemüveglencse.

  K: Milyen a Transitions VI. szemüveglencse teljesítménye hideg és meleg időben?

  V: A Transitions VI szemüveglencse a legjobb lencse mindennapi használatra. Mindazonáltal minden fotokromatikus lencse valós teljesítményét (különösen a sötétedés mértékét és a visszahalványodás sebességét) befolyásolja a nagyon magas vagy nagyon alacsony hőmérséklet. A jó hír az, hogy a Transitions VI szemüveglencse sokkal sötétebb magas hőmérsékleten, mint a korábbi lencsék (lásd feljebb).

  K: Átlátszóak-e a Transitions VI. szemüveglencsék beltérben?

  V: Igen, a Transitions VI szemüveglencsék ugyanolyan átlátszóak beltérben és éjszaka mint a fehér lencsék, ha AR réteggel vannak ellátva. Egy nemrég végzett fogyasztói teszt szerint a Transitions VI lencsét viselők elégedettek voltak a termék átlátszóságával. Egy közelmúltban végzett szakmai felmérés szerint több résztvevő volt elégedett vagy nagyon elégedett a termék átlátszóságával, mint a Transitions V lencséével.

  K: Ajánlható-e a Transitions VI. lencsét fehér lencsét viselő vásárlóiknak?

  V: Igen! Minden 10 Transitions VI lencsét viselő vásárló közül 8 elégedettebb volt vele, mint a fehér lencsével.
  A Transitions VI lencsék átlátszóak beltérben, de ennél sokkal többet tudnak kültérben, automatikusan alkalmazkodnak a változó fényviszonyokhoz, csökkentve a fényvisszaverődést, a szem elfáradását és megerőltetését. Segítenek megőrizni a szem egészségét mivel kiszűrik a káros UVA és UVB sugárzás 100 %-át. A Transitions VI lencsék UV400 védelemmel is rendelkeznek.

  K: Milyen a visszahalványodási sebessége a Transitions VI. szemüveglencsének?

  V: A Transitions VI szemüveglencse egyik erőssége a visszahalványulás sebessége. A Transitions VI lencsék ugyanolyan sebességgel halványodnak vissza, mint a Transitions V lencsék, de ugyanakkor sokkal sötétebbek. Egy nemrég végzett termékteszt alapján a szakemberek ugyanolyan elégedettek voltak a Transitions VI lencse visszahalványulási sebességével, mint a Transitions V lencséével.

  K: Milyen a Transitions VI szemüveglencsék teljesítménye a hidegben?

  V: Mint minden fotokromatikus lencse, a Transitions VI lencse teljesítményét is befolyásolja a hőmérséklet. Állandó UV sugárzás mellett, hidegebb időben sötétebbek. Egy Európában, télen végzett termékteszt során több optikus volt elégedett a Transitions VI lencse sötétségével, mint a Transitions V lencséével. Egy hasonló körülmények között Kanadában, télen végzett termékteszt alapján a viselők 80 %-a elégedett vagy nagyon elégedett volt a lencse kültéri teljesítményével.

  2. A TRANSITIONS VI SZEMÜVEGLENCSÉK ÉS AZ EGÉSZSÉGES LÁTÁS

  K: Hogyan csökkentik a Transitions VI lencsék a fényvisszaverődést?

  V: A Transitions VI szemüveglencsék automatikusan alkalmazkodnak a kültéri változó fényviszonyokhoz, és napszemüveg sötétségűre változnak nagyon erős fényviszonyok mellett, hasonló védelmet nyújtva a fényvisszaverődés ellen mint a nem polarizált napszemüvegek.
  Ugyanakkor ellentétben a hagyományos napszemüveggel a Transitions lencsék teljesítménye dinamikusan változik, mindig a megfelelő mértékben sötétedik csak be kültérben. Ahogy a fényviszonyok változnak, a sötétedés mértéke (és ennek megfelelően a fényvisszaverődés csökkentése) is változik. Ezáltal javul a látáskomfort és a látás minősége.
  Egy nemrég végzett fogyasztói teszt eredménye szerint 10 viselőből 8 szerint a Transitions VI lencse jobban mérsékelte a vakító fényt, mint a fehér lencsék.

  K: Milyen típusú fényvisszaverődéseket különböztetünk meg?

  V: Négy különböző típusú, az éleslátást befolyásoló fényvisszaverődést különböztetünk meg:
  Zavaró fényvisszaverődés: amikor a fény visszatükröződik a lencse felületéről, vagy a lencse belső felszínéről, amely elvonja az ember figyelmét, szemfáradságot és hunyorgást okozva.
  Kellemetlen fényvisszaverődés: amikor a fény erőssége olyan nagy, hogy a szem nem tud természetesen alkalmazkodni, igazán kellemetlen élményhez és a tisztánlátás csökkenéséhez vezet.
  Bénító fényvisszaverődés: a fény intenzitása extrém, a szem nem képes alkalmazkodni, a részletek megkülönböztetése különösen nehéz. Jelentős szemérzékenységet okozhat és a látás is károsodhat.
  Vakító fényvisszaverődés: a fényvisszaverődés legbántóbb formája, amikor a fény sima, fényes felületekről tükröződik vissza, pl. vízfelületről, homokról vagy hóról és tükörként viselkedve a felület a fénysugarakat közvetlenül a szembe irányítja. Az eredmény komoly látás nehézség, még a tükröződés megszűnése után is káprázik a szem.

  K: Javítja-e a szem komfortérzetét a Transitions VI. szemüveglencse?

  V: A nap folyamán a különböző élességű fény váltakozása a szemet fáradttá és kimerültté teszi. A Transitions VI lencsék csökkentik a kellemetlen és a bénító fényvisszaverődést, ezáltal csökken a hunyorgás, a szemfáradság és a szem kimerültsége. A Transitions VI lencsét viselve vásárlói érezni fogják a különbséget, szemük kevésbé fárad el a nap folyamán.

  K: Javítja-e a kontrasztos látást a Transitions VI. szemüveglencse?

  V: Igen. A Transitions VI lencsék kiszűrik a fényvisszaverődést, ezáltal javítják a kontrasztos látást, csökkentik a szem elfáradását és kimerültségét.

  K: Milyen mértékű UV védelmet nyújtanak a Transitions VI. lencsék?

  V: Mint minden Transitions lencse, a Transitions VI lencsék is kiszűrik az UVA és UVB sugárzás 100 %-át, most még UV400 védelmet is biztosítanak, ami azt jelenti hogy több mint 99,5 %-át kiszűrik a 280 nm és 400 nm közötti sugárzásnak, megvédve ezáltal a szemet a sugárzás lehetséges károsító hatásaitól.
  A Transitions VI szemüveglencsék megfelelnek minden nemzetközi UV szabványnak. A Transitions lencsék kapták meg legelsőként a Optometrista Világtanács (World Council of Optometry) UV Védelem pecsétjét.
  Egy nemrégiben végzett teszt eredménye szerint a szakemberek Németország-, Franciaország- és Olaszország-szerte úgy vélekedtek, hogy a Transitions szemüveglencsék viselése az UV sugárzás elleni védelem legkényelmesebb módja.

  K: Mit jelent az UV400 védelem?

  V: Az UV400 túlmutat a hagyományos UV védelmen, amit 380 nm-en mérnek.
  Az UV400 védelem azt jelenti, hogy a Transitions VI szemüveglencsék a 280 nm és 400 nm közötti sugárzásnak több mint 99,5 %-át kiszűrik, az AS/NZS 1067:2003 szabványnak megfelelően.

  K: Káros-e a szemnek a 380 nm és 400 nm közötti sugárzás?

  V: A tudományos szakirodalom szerint az ultraibolya tartományon túli napsugárzás károsíthatja a szemet. Az UV sugárzásnak hosszan kitett szemen hályog képződhet és az ultraibolya sugárzásnak 315 és 400 nm között retinakárosító hatása lehet.

  K: Hatással van-e az UV400 védelem a látható fénytartományra?

  V: Nincs. A Transitions VI szemüveglencsék megfelelnek az éjszakai vezetés, szín-és közlekedési lámpa jelzések felismerési szabványának.

  K: Az UV400 védelem mindig a napszemüvegekhez kötődött.Ez azt jelenti, hogy a Transitions lencsék napszemüveglencsék?

  V: Ez az állítás inkorrekt. Az UV400 elnyelő- és színezőanyagokat évek óta széles körben használják az optikai iparban. A Transitions VI lencsék az UV sugárzás 100 %-át kiszűrik de beltérben és éjszaka átlátszóak. Kültérben sötétségük automatikusan változik a fény erősségének megfelelően. A Transitions lencsék javítják a látás minőségét, csökkentik a szem megerőltetését és fáradását és segítenek az egészséges látás hosszútávú megőrzésében. A Transitions lencsék ezért a legjobb választás a mindennapos használatra.

  K: Miért használja most a Transitions az UV400 jelzést?

  V: A tudományos szakirodalom szerint az ultraibolya tartományon túli napsugárzás károsíthatja a szemet. Az UV sugárzásnak hosszan kitett szemen hályog képződhet és az ultraibolya sugárzásnak 315 és 400 nm között retinakárosító hatása lehet. Az UV400 védelem azt jelenti, hogy a Transitions VI szemüveglencsék a 280 nm és 400 nm közötti sugárzásnak több mint 99,5 %-át kiszűrik, az AS/NZS 1067:2003 szabványnak megfelelően.

  K: Minden Transitions VI. lencse biztosítja az UV400-as védelmet?

  V:Igen, minden Transitions VI. lencse biztosítja az UV400-as védelmet.

  K: Néhányan azon a véleményen vannak, hogy az egészség érdekében nem szabad teljesen kiszűrni az UV sugárzást. Ez nem ellentmondás?

  V:Az UV sugárzás károsíthatja a szemet és fontos olyan szemüveget viselni, ami 100%-ban kiszűri az UV sugárzást. Az UV sugárzás szükségességéről szóló hírek a D vitamin termeléshez kapcsolódtak, mivel az UV sugárzás serkenti a D vitamin szintézist a bőrben. A szemek UV sugárzásnak való kitettsége nem járul hozzá a D vitamin termeléshez.

  3. TECHNIKAI KÉRDÉSEK

  K: Kompatibilisek-e a Transitions VI. szemüveglencsék a tükröződésmentesíő (AR) bevonatokkal?

  V: Teljesen. A Transitions VI szemüveglencsék kompatibilisek minden magas minőségű AR réteggel és kemény-bevonattal. A lencsék AR bevonattal még átlátszóbbak is, mint a hagyományos fehér lencsék. A még nagyobb rugalmasság érdekében, ha szükséges, a Transitions VI lencsék kemény-bevonata könnyen eltávolítható laboratóriumban, ha saját kemény-réteget vagy AR réteget akarnak felvinni rá. Lencsegyártók tehetnek fel egyéb rétegeket is.

  K: Korlátozott-e valamilyen kerettípusra a Transitions VI. lencse beillesztése?

  V: Abszolút nem. Ez a Transitions lencsék egyik legnagyobb előnye, gyakorlatilag a dioptriás lencsékhez használatos bármilyen keretbe beilleszthetők. Mivel beltérben a Transitions VI lencsék fehér lencseként viselkednek, a szabadban pedig színezettként, divatosak, stílusosak és jól mutatnak minden keretben, beleértve a damilos vagy fúrt kereteket is.

  4. KÜLÖNLEGES ESETEK

  K: Az autó szélvédője mögött is sötétedik-e a Transitions VI. szemüveglencse?

  V: A fotokromatikus lencséket az UV sugárzás aktiválja. A szélvédők nagy része UV szűrős, hogy védje az autó belsejét és az utasokat. Ennek eredményeképpen a Transitions VI lencsék, ugyanúgy viselkednek, mint a fehér lencsék, nem sötétednek be a szélvédő mögött.
  A vásárlók nagy része elégedett a Transitions szemüveglencsékkel vezetéshez is, és nem igényelnek különleges lencsét. De néhány, különösen fényérzékeny emberek számára fontos, hogy legyen még egy szemüvegük, ami vagy dioptriás napszemüveg, vagy polarizált napszemüveglencse, amit használhatnak vezetés közben, vagy olyan szabadtéri tevékenység közben, ahol a fény visszatükröződése, ereje nagyon nagy, mint pl. tengerpart, hó, vízfelület. A lehető legjobb megoldás, amit ilyenkor ajánlani lehet, a Transitions VI lencse általános használatra és egy második szemüveg polarizált napszemüveglencsével.
  A második pár szemüvegnek ajánlhatja a DriveWear Activated by Transitons lencsét. Ez az új optikai fényre sötétedő polarizált napszemüveglencse alkalmas az autóvezetéshez.

  K: Alkalmas-e a Transitions VI. szemüveglencse éjszakai vezetéshez?

  V: Igen. A Transitions VI szemüveglencse alkalmas bármilyen olyan tevékenységhez, amit hagyományos lencsével végezhet az ember, beleérte az éjszakai vezetést is.
  Mint a fehér lencsék esetében is, fényvisszaverő réteggel (AR) ellátott Transitions lencsék még kényelmesebbé is tehetik az éjszakai vezetést a viselő számára, mivel csökkentik a bántó fényvisszaverődést és még átlátszóbbak is, mint a sima fehér lencsék. A Transitions VI szemüveglencse az ISO 14889 szabványnak megfelelően alkalmas az éjszakai vezetésre.

  K: Ajánlhatók-e a Transitions VI. szemüveglencsék sportoláshoz mint védőszemüveg?

  V: Legelőször is, a legfontosabb, hogy minden sporttevékenységhez a sportolók a megfelelő védőszemüveget viseljék, hogy minimalizálják a szemsérülés veszélyét. Különösen fontos ez a gyerekek esetében, akik a legtöbbet sérülnek sportoláskor. Aktív, sportos vásárlói számára ajánljon kifejezetten sport kereteket ütésálló alapanyagokból készült lencsékkel, mint pl. a Polikarbonát vagy a Trivex.
  A Transitions VI szemüveglencsék remek ráadás, mivel alkalmazkodnak a változó fényviszonyokhoz és 100%-ban kiszűrik az UVA és UVB sugárzást, megfelelő látáskomfortot biztosítva az egész nap során. Az ütésálló alapanyagokból készült Transitions lencsék kiváló választás a szurkoló szülőknek is.

  K: Mi a várható élettartama a Transitions VI. szemüveglencséknek?

  V: A Transitons Optical célkitűzése távolabbra mutat a szemüveglencse értékesítésénél. Célunk, hogy a vásárlók hosszú távon megőrizzék szemük egészségét. Ezért ajánljuk, hogy legalább kétévente vizsgáltassák meg szemüket.
  Ami a Transitions VI szemüveglencse teljesítményét illeti, általában kitart ugyanaddig, amíg a vásárlónak amúgy is egy új dioptria szükséges, de nagyon valószínű, hogy a vásárlója sokkal előbb kap új szemüveget, minthogy a Transitions VI lencsék teljesítményében érzékelhető változás jelentkezne. Noha teljesen normális dolog, hogy a fotokromatikus teljesítmény csökkenjen az idő előrehaladtával, normál használat mellett ezt a viselő nem érzékeli.

  K: Ki a Transitions VI. szemüveglencse ideális viselője?

  V: Gyakorlatilag mindenki. A Transitions VI szemüveglencse mindenkinek ajánlható akinek fontos a jó látás és szeme egészségének hosszútávú megőrzése. A Transitions VI szemüveglencse minden vásárlónak ideális választás aki most még hagyományos fehér lencsét hord, hiszen a lencsék jobb látásminőséget, magasabb látáskomfortot nyújtanak és védik a szemet a különböző fényviszonyok között.
  A Transitions VI szemüveglencsének olyan sok előnye van a fehér lencsékkel szemben, hogy vásárlói bizonyára nagyra értékelik majd. A Transitions VI szemüveglencse különösen ajánlott különleges igényű vagy látásnehézségekkel küzdő emberek számára, mint pl.: különböző betegségekkel vagy szemproblémákkal (diabétesz, hályogok) küzdő betegek, akiknek problémát okoz a kontrasztérzékelés vagy az éjszakai látás, olyan betegek számára, akik fényérzékenységet okozó gyógyszereket szednek, gyerekek számára. A gyerekek szeme még fejlődésben van és szemlencséjük még átlátszóbb, a szemük különösen érzékeny az UV sugárzásra és mindennapos védelemre van szükségük. Frissen operált szembetegek számára, akiknek különösen érzékeny a szemük a fényre és az UV sugárzásra.

  K: Ajánlható-e a Transitions VI. szemüveglencse szülőknek a gyerekeik számára?

  V: Feltétlenül. A Transitions VI szemüveglencse sokoldalúságot, jobb látáskomfortot, 100 %-os UVA és UVB sugárzás elleni védelmet, UV400 védelmet nyújt.
  Nagyon fontos, hogy védjük a gyerekek szemét az UV sugárzástól, mert ok átlagosan háromszor annyi időt töltenek a szabadban, mint a felnőttek. Ezen felül, a gyerekek szeme idősebb korukig nem teljesen olyan mint a felnőtteké, a szemlencséjük átlátszóbb, ezért jobban ki vannak téve az UV sugárzás károsító hatásának. Ez fontos érvelés olyan védelmet nyújtó szemüveglencsék mellett, mint a Transitions VI lencse és minden szülőnek el kell mondani. A Transitions VI lencsék ütésálló alapanyagokból is készültnek, mint pl. a Polikarbonát vagy a Trivex, ezáltal ideális választás a gyerekek számára. Mindenki számára, beleértve a különleges igényű vásárlókat is, a Transitions VI lencse a fehér lencse kényelmét nyújtja, mivel átlátszó beltérben és éjszaka és jobb látásélességet, látáskényelmet és megfelelő védelmet nyújt a szabadban.

  K: Ajánlható-e a Transitions VI. szemüveglencse a napszemüveg helyett?

  V: Noha a szabadban napszemüveg sötétségűre változnak, a Transitions VI szemüveglencse semmiképpen sem helyettesítheti a napszemüveget. A Transitions VI lencsék a hagyományos, átlátszó lencséket válthatják fel, mint a vásárló nap mint nap viselt szemüvege. A napszemüvege, különösen a polarizált lencséjűek, a hosszan tartó vakító fényben történő használatra alkalmasak. A Transitions VI lencsék, mint elsődleges pár, kombinálva egy polarizált lencséjű napszemüveggel, mint második pár szemüveg a lehető legjobb összeállítás vásárlói számára.

  6. TERMÉKSKÁLA

  K: Milyen színekben kapható a Transitions VI. szemüveglencse?

  V: A Transitions VI szemüveglencse szürke és barna színezéssel kapható.

  K: Ajánlhatjuk-e a fényre sötétedő lencsét autóvezetéshez?

  V: Igen, természetesen de hívjuk fel a vevő figyelmét, hogy ez nem egy sötét napszemüveg, hiszen, ha nem éri a lencsét UV-sugárzás, akkor nem sötétedik be. Egyes ragasztott szélvédők kiszűrik a sötétedéshez szükséges UV sugarak nagy részét, így nem következik be az elvárt sötétedés. Ezek a lencsék az új ISO norma szerint alkalmazhatók ékszakai vezetéshez is.

  K: Befolyásolja-e a hőmérséklet a fényre sötétedő lencséket?

  V: Ezeknek a lencséknek normál hőmérsékleten (+22 °C-on) mérve kb. 70 %-os a sötétedés mértéke. Amennyiben nagy melegben (+35 °C) viselik, a lencse sötétedése kb. 60 százalék. Amennyiben hidegben (+10 °C) használják, úgy a lencse erősebben besötétedik kb. 80 százalékig és a kivilágosodás folyamata is tovább tart. Extrém hőmérsékleten és fényviszonyoknál azonban inkább a napszemüveget ajánljuk.

  K: Megtartja-e a fotokromatikus lencse a fényre sötétedő képességét?

  V: A fényre sötétedő lencsék élettartam-elvárása alatt azt értjük, amely idő alatt a szemüveg viselője számára a fototrop tulajdonságok változása észrevétlen marad. Az öregedési tulajdonságok tesztelései kimutatták, hogy ezek a lencsék megfelelnek egy szemüveg átlagos kihordási idejének, ez azonban függ a kezeléstől is, pl. ha valaki folyamatosan az autó szélvédője mögött tárolja.
  A látszerészek és a szemorvosok ajánlata szerint évente, de legalább kétévente mindenképpen ellenőriztetni szükséges a szemet, és szükség esetén szemüveget kell cserélni.