Ma már digitális fényképezőgéppel járjuk a vidéket, s az eredményt legtöbbször monitoron kapjuk meg. Hogy ez az élmény még fantasztikusabb legyen egy kis “varázslás” segítségével becsaphatjuk elménket és képeinket – a 3D technika és 3D szemüvegek segítségével – térhatású képekként nézhetjük vissza.

salgo2d1-300x225

Vár 2D

A sztereófotózásnak már igazi múltja van, így például a technikát már nem kell kitalálni, csupán újra és újra nemzedékről-nemzedékre fel kell eleveníteni és csiszolni rajta egy kicsit, s ahogy a számítógép mindennapjaink részesévé vált egyre több program kínál megoldást az anaglif technika megvalósítására. A fényképezéshez bármilyen digitális fényképezőgép megfelel, azonban az állvány és egy kis odafigyelés mindenképpen szükségeltetik.

Miről is van szó pontosan?
A sztereófotózást arra az elvre találták ki, hogy bal és jobb szemünk nem ugyanazt a képet látja (az emberi szem átlagos szemtávolsága 6-8 cm), s e két perspektívából alkotott képeket az agyunk rakja össze, így látjuk a világot térben. A térhatású fényképeknek pontosan ez az alapelve.
A kiválasztott témáról két fényképet kell készítenünk úgy, hogy az első kép elkészítése után a fényképezőgépet vízszintesen el kell mozdítanunk – a kiválasztott tárgy távolságától függően – majd a második képet ebből a pozícióból kell elkészíteni. Hogy ez a vízszintes elmozdítás pontosan mennyi is legyen, azt vagy elhiszi az ember a táblázatoknak, vagy sok-sok kísérletezgetés és próbálgatás után maga jön rá a helyes elmozdítási értékekre a jobb térhatás elérése érdekében.

salgo_bal

Baloldali kép

salgo_jobb

Jobboldali kép

Természetesen a két kép elkészítése közben a lehető legrövidebb időnek kell eltelnie, hogy például a fényviszonyok is a lehető legkevesebbet változzanak.
Ha megvan a sztereópár fényképünk, akkor egy ügyes kis programmal (mely tudásától függően megtalálható akár ingyenes verzióként is az Interneten, vagy kisebb-nagyobb összegért megvásárolható), összeilleszthetjük a két fényképünket, melyet a programunk egy kicsit átalakítva (a vörös és cián színcsatornáikat a két képnek felcserélve) jelenít meg egyként a monitorunkon. S a végső eredményt egy speciális színszűrős szemüveg segítségével tudjuk elérni.

salgo_program-300x202

3D program

Fantasztikus élmény, mikor képeink térhatású fényképekként jelennek meg előttünk, s olyan érzésünk van, mintha a falak tényleg fölöttünk magasodnának, a gyilokjáróról lenézve érzékeljük a magasságot (talán még szédülünk is), s a várudvar távolabbi részei szinte mérhető távolságba kerülnek.

salgo2-300x236

Vár 3D

Fontos még, hogy a 3D-s speciális szemüveg vörös és cián fóliával (vagy drágább kivitel esetén lencsével) rendelkezzék és az elkészített képeket úgy kell nézni, hogy a szemüveg felvételekor a vörös fólia a bal szemünk elé kerüljön.

Mindenkinek kellemes fényképezést és kísérletezgetést kívánunk!

forrás: www.varak3d.hu

Zalka Optika – A szakértő látszerész