Mire figyeljünk a napszemüveg kiválasztásakor?

A napszemüveg elsődleges feladata a védelem, de mint a nyár legszembetűnőbb kiegészítője, szezonról szezonra változik.
A napszemüvegek elsősorban az UV-sugárzás ellen védenek, speciális UV-szűrő réteggel vonják be a lencséket. A legjobb, ha optikában vásárolunk napszemüveget, mert itt garantáltan a legmagasabb fokú UV-védelemmel rendelkező darabok közül válogathatunk. Vigyázat! A lencse sötét színe nem garancia az UV-védelemre, sőt a sötét szín miatt kitáguló pupilla még inkább beengedi a káros sugarakat.

napszemüvegek

Mire kell még figyelnünk?

Európában a napszemüvegek sötétségét különféle kategóriákba sorolják. Rajta van a CE jelzés, amely azt jelenti, hogy a szemüveg megfelel az Európai Unió szabványának. A legfontosabb viszont az UV-védelem számmal való kifejezése. Keressük az UV 400 felirattal ellátott napszemüvegeket, amelyek 100%-os védelmet nyújtanak. A legtöbb divatos napszemüveg ma már nem csak csábítóan szexis vagy finoman elegáns, hanem UV-szűrővel is rendelkezik. A törhetetlen műanyagból készült, szemvédő borítással ellátott lencse azoknak ajánlott, akik szeretnek sportolni vagy sokat tartózkodnak a napon.

A lencsék színe igen széles skálán mozog. De azt tudjuk-e, hogy a szín megváltoztatja a látást?
A sárga remekül fokozza a kép élességét.
A barna valódi színeket ad és erősíti a kontrasztokat. A fehéret világosabbá teszi, a sötét színeket mélyíti.
A szürkén át teljesen természetesnek hat a világ, miközben a káros sugarakat maximálisan elnyeli.
A zöld tompítja az éles fényt anélkül, hogy sötétítené a képet.

Napszemüveg választás

A szép, arcformánkhoz és egyéniségünkhöz illő szemüveg olyan, mint egy különleges ékszer. Egy jól megválasztott szemüveggel szebbé varázsolhatjuk az arcunkat, különösen szemünk környékét. A bátrabbak választhatnak különböző színű és fazonú szemüveget hétköznapra és alkalomra, sportoláshoz és csábításhoz. Aki megelégszik egyetlen darabbal, annak sem árt beszerezni egy pótszemüveget! Válasszunk semleges árnyalatot: füstös szürkét, középkéket vagy olívazöldet, mely minden ruhához jól áll. A keret megválasztásánál figyelembe kell vennünk azonban arcunk formáját, szemünk távolságát és orrunk méretét is.

Arcforma

Olyan keretet válasszunk, amely arcunk formáját kiegészíti vagy azzal ellentétes. Az arcunkkal azonos formájú szemüveg nem előnyös. A szögletes szemüveg például szélesíti a szögletes arcot, és túl komor lesz tőle a tekintetünk.
Keskeny archoz legjobban a szögletes vagy kerek formák illenek, amelyek az arccsonton túlnyúlnak, és így ellensúlyozzák az állkapocs szélességét.
Szögletes archoz a kerek és a lekerekített sarkú, nem túl nagy keretek illenek.
Kerek archoz válasszunk szögletes keretet, mely határozottá teszi az arcot, de ne legyen szélesebb az arccsontnál !
Szív alakú archoz kerek vagy ovális változatok illenek, melyek nem nyúlnak túl az arccsonton.
Ovális archoz olyan szemüveg illik, amely az arc legszélesebb pontjánál nem szélesebb.

Szemtávolság

Távol ülő szemek esetén válasszunk sötétebb, szélesebb nyerget, mely közelebb ülőnek mutatja szemeinket. A közel ülő szemek közti távolságot optikailag növelhetjük, ha világos vagy keskeny nyereggel ellátott szemüveget választunk.

Orrméret

Az alacsony vagy sötét nyereg rövidíti a hosszú orrot, a túl pisze orrhoz viszont a magas vagy világos nyereg illik a legjobban.

Válasszon napszemüveget a Zalka Optika kínálatából akár online is, a www.szemuvegkeret.com oldalon.

Zalka Optika – a szakértő látszerész
A Zalka Optika üdülési csekk elfogadóhely és egészségpénztári kártya elfogadóhely.