És talán, ami még ennél is fontosabb, hogyan lehet észrevenni még az iskolakezdés előtt, hogy  szemüvegre van szüksége. Az éleslátás ugyanis elengedhetetlen az iskolai gyermekek számára az írás, a táblára kerülő információk értelmezése jelentős nehézséget okozhat.

Örökletes hajlam

A genetika az egyik főszereplő, ha a látásproblémák okait kutatjuk. A géntérképen egyelőre nem tudják megjelölni a kutatók, hogy mely gének felelősek a szemtengely hosszának alakulásáért vagy épp a látószervek asszimetriájáért, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rövidlátó szülők gyermekei sokkal nagyobb arányban lesznek maguk is kénytelenek látásjavító eszközt viselni, mint azok, akiknek családja nem érintett.

Ha tehát mindkét szülő szemüveget visel, akkor érdemes a gyermeket is már óvodás korban megnézetni egy gyermekszemésszel és ha szükséges, akkor szemüveget csináltatni neki. Könnyebb lesz az iskolakezdés, ha addigra már megszokta a viselését. Ma már nagyon strapabíró és mutatós keretek készülnek a legkisebbeknek.

Rejtett kancsalság

Ez is örökletes probléma, de csak az elmúlt időszakban, a polateszt elérhetővé válásával derült ki, hogy milyen sokan érintettek, mennyi fejfájás és fáradékonyság oka a szem asszimetriája. Ezt egészen kicsi korban még lehet korrigálni úgy, hogy ne kelljen később szemüveget viselnie a gyereknek. Ha azonban nem kezelik totyogó korban, akkor már csak a látásjavító eszköz tudja megakadályozni azokat a kellemetlenségeket, amelyeket az okoz, hogy a két szem közötti eltérést az idegrendszer folyamatosan korrigálni igyekszik.

Ahol a szülők valamelyikéről kiderült, hogy a kancsalságnak ebben a minden külső jel nélküli változatában érintett, ott a gyermeket 1-2 éves kor körül mindenképp szűrni kell. A gyermekek négy százalékát érinti a probléma.

Koraszülötteknél gyakori

A kis súllyal született korababáknál is nagyon gyakori, hogy rossz a szemük, akár 10-12 dioptriás szemüvegre is szükségük lehet a későbbiekben. Ezt a hátrányt csak szemüvegekkel tudják leküzdeni, mert miközben számos nehézséget le tudnak győzni fejlesztéssel, addig a látásuk, bármilyen kitartóan is edzik, nem javul az idő előrehaladtával sem. Számukra elengedhetetlenül fontos, hogy hat hónapos korukban megvizsgálja őket egy szemészorvos, mert ha nem kapják meg a szükséges látásjavító eszközt, nem lesznek képesek az ingereket megfelelően felvenni és feldolgozni, akkor nem fejlődik úgy a látásuk, ahogyan társaiknak.

A fránya monitor

A felsoroltak közül ez a legismertebb ok, hiszen talán nincs is olyan gyermek az országban, akire ne szóltak volna már rá otthon vagy az iskolában, hogy ne nézze olyan közelről a monitort (telefont, tévét, tabletet). A sok monitor előtt töltött idő valóban negatívan hat a szemre, hiszen ilyenkor keveset pislogunk, a szemszárazság pedig nemcsak kényelmetlen érzés, hanem fokozza a szembetegségek kialakulásának kockázatát is.

Arra, hogy egyre több a szemüveges gyermek, azonban csak részben jelent magyarázatot a kütyüzés. Annak, ha valaki sok időt tölt képernyőre függesztett tekintettel elsősorban az a veszélye, hogy a szem apró, de a látást befolyásoló hibái hamarabb megjelennek. Azoknál, akik nem hajlamosak a szemromlásra csak minimális hatást figyelhetünk meg, de persze ezt is érdemes megelőzni.

Jelek, amikre szülőként figyelni kell

Mikor kell arra gyanakodni, hogy a gyermekünknek gond van a látásával? Már az írás és olvasás tanulása előtt is észre lehet venni a bajt. Ahogyan már írtuk, ha koraszülött volt a gyermek vagy ha a szülők hajlamosak szembetegségekre, akkor mindenképp érdemes szűrésre vinni a kicsit, akár már óvodás kor előtt.

Szintén meg kell vizsgáltatni a gyermek látását, ha gyakran hunyorog, amikor igyekszik szemügyre venni valamit. Az is árulkodó jel lehet, ha sötétben, szürkületben rosszul tájékozódik, mondjuk este lámpaoltás után gyakran beleütközik, ismerős terepen is, a bútorokba. A rendszeres fejfájást is okozhatja látásprobléma, hiszen ilyenkor a szem erőlködik, ami terheli az idegrendszert és ez okozhat helyi tüneteket.

Ne ijedjünk meg!

Kisiskolás korban hat hónap alatt akár fél dioptriát is romolhat a látás, ami sok szülőt ejt kétségbe. Elsőre talán meglepő, de az oka nagyon kézenfekvő, ugyanis a növekedéssel együtt jár a szemtengely megnyúlása, ami az éleslátást befolyásolja. Vagyis a növekedési ugrásokkal jár együtt a dipotria emelkedése és nem a korral. Így nem kell attól félni, hogy ez a folyamat felnőtt koráig eltart és egyre rosszabbá válik a gyermek látása.

 

3+1 tipp, hogy megőrizzük a szem egészségét iskolaidőben is:

  1. Óránként iktassunk be pihenést, amikor se könyv, se monitor nem lesz kézben!
  2. Biztosítsunk megfelelő fény a tanuláshoz, olvasáshoz!
  3. A tévénézéshez, számítógépes játékhoz is kell világítás a szobában, a túl nagy kontraszt a monitor és a környezet között fárasztja a szemet.

+1 A felírt látásjavító eszközt viselni kell.

Forrás: Diop, a Dioptrans hivatalos havi magazinja, 2020. július IX. évfolyam VI.szám