Előkészületek

 • Az új kontaktlencsét csak akkor használja, ha ellenőrizte, hogy a fóliával légmentesen zárt csomagolásban a lencséket elfedi az oldat.
 • Mielőtt hozzáérne a lencsékhez, mindig alaposan mossa meg és törölje szárazra a kezét.
 • Ne viselje más kontaktlencséjét!


A kontaktlencse felhelyezése

A kontaktlencséket a felhelyezés előtt multifunkciós folyadékkal öblítse le, és győződjön meg róla, hogy nincs kifordult helyzetben (1. ábra). Helyezze a lencsét a mutatóujjára, a középső ujjával pedig húzza le az alsó szemhéját. A másik kéz mutatóujjával húzza fel a felső szemhéját. Helyezze a lencsét a szemre (2. ábra).

A kontaktlencse eltávolítása

Két kezének középső ujjaival húzza szét a szemhéjakat. Nézzen felfelé, és az alsó kéz mutatóujjával óvatosan csúsztassa le a lencsét a szemfehérjére. A hüvelykujj és a mutatóujj hegyével finoman fogja meg a lencsét (3. ábra). Ugyanígy távolítsa el a másik lencsét is.

Tisztítás és fertőtlenítés

A többször használható kontaktlencséket tisztítani és fertőtleníteni kell, és szigorúan a multifunkciós folyadék csomagolásán lévő utasításoknak illetve a szakember tanácsainak megfelelően kell őket tárolni.

A lencsék eltávolítását követően ajánlott azokat mechanikusan, vagyis dörzsöléssel megtisztogatni. Ehhez helyezze a lencsét a tiszta és száraz kezére, és cseppentsen rá néhány csepp multifunkciós folyadékot. Ezt követően ujjal finoman dörzsölje át előbb a lencse egyik, majd másik felületét. A tisztítást követően öblítse le a lencsét multifunkciós folyadékkal, töltsön folyadékot a lencsetartó tokba, és helyezze bele a lencsét.

Nagyon fontos a lencsetartó tok megfelelő higiéniája. A lencsék felhelyezése után mindig öblítse át a lencsetartó tokot friss multifunkciós folyadékkal, és hagyja nyitva, hogy megszáradjon. A tokot cserélje rendszeresen a szakember ajánlásának megfelelően.

Az egynapos kontaktlencséket egyszer lehet felhelyezni, eltávolításukat követően el kell dobni őket. Soha NE helyezzen fel újra egynapos lencsét. Az egynapos lencséket nem tisztításra és fertőtlenítésre tervezték, sem arra, hogy egynél többször felhelyezzék. Az újra felhelyezett egynapos lencsék károsodhatnak, és viselésük során megnőhet a szemfertőzés és egyéb problémák kockázata.

Ha kiszárad a lencse

Nedvesítse be a lencsét multifunkciós folyadékkal (fertőtlenítés, nedvesítés és öblítés) a fertőtlenítésre és nedvesítésre vonatkozó fenti utasításoknak megfelelően.

Óvintézkedések

 • A kontaktlencséket a szakember utasításainak megfelelően kell használni, tisztítani, fertőtleníteni és cserélni. Ha kétségei támadnak, kérjen tanácsot.
 • A szem vörössége, irritációja vagy fájdalma esetén azonnal távolítsa el a lencséket, és forduljon szakemberhez.
 • Kerülje a lencsék sminkkel, aeroszollal történő szennyeződését és a füstös helyiségeket. A sminket a lencsék felhelyezése után kell feltenni, és a lencsék kivétele után kell eltávolítani.
 • A sérült, szennyezett vagy megkarcolódott lencséket azonnal ki kell cserélni.
 • Ügyeljen a hosszú körmökre. A körmök alatt baktériumok szaporodhatnak el. A dörzsölt szem különösen fogékony a fertőzésekre.
 • A lencséket kisgyermekektől elzárva kell tartani.
 • Vízi sportokhoz a kontaktlencsét csak vízálló úszószemüveggel lehet viselni.
 • Ha hosszabb viselési idejű lencsét használ, este, a hordási idő letelte előtt vegye ki, és dobja el őket. Ilyen esetben az új lencséket csak a következő nap reggelén helyezze fel.
 • A többször használható lencséket az eltávolításukat követően az utasításoknak megfelelően kell tisztítani és fertőtleníteni.

Figyelmeztetések

 • Ne aludjon lencsével a szemén, hacsak a szakember másként nem tanácsolja.
 • A lencséket nem szabad hosszabb ideig használni, mint ahogy azt a szakember ajánlja.
 • A tisztításhoz és fertőtlenítéshez kizárólag szakember által ajánlott szereket használjon.
 • Ne viseljen lencsét szemcsepp használata során, hacsak a szakember másként nem tanácsolja.
 • Ne nedvesítse a lencséket nyállal.
 • Ne használjon csapvizet a lencsék öblítéséhez.

Biztonság

A kontaktlencse kiválasztását bízza szakemberre, és a viselt lencsék típusával kapcsolatos bármilyen változtatásról konzultáljon vele. A kontaktlencse-viselők rendszeresen, de legalább évente egyszer ellenőriztessék szemük állapotát.

Az első pár ingyenes kontaktlencse

Ha ki szeretné próbálni az Options™ termékcsalád lencséit, a Zalka Optikában, a térítésköteles vizsgálatot és lencseválasztást követően optometristájától az első párat ingyenesen megkaphatja.

forrás: options.hu