A glaukóma vagy zöld hályog az egyik legsúlyosabb szembetegség, amely esetén a látóidegrostok lassan, ám visszafordíthatatlanul pusztulnak el. Ha a kórt idejében nem ismerik fel, akár vakságot is eredményezhet, ám az esetek többségében a korai felismeréssel és az időben elkezdett kezeléssel akár élete végéig is megmaradhat a beteg látása.

A szemorvosok szerint a zöld hályog a látóideg sorvadása előtt, vagyis korai stádiumban az esetek 99 százalékában gyógyszerekkel, szemcseppekkel, különféle műtéti technikákkal, sőt lézerrel nemcsak kezelhető, hanem gyógyítható is. Ezért hangsúlyozzák a szűrővizsgálatok fontosságát a szakemberek.

A betegség egyik vezető tünete általában a szem belső nyomásának akut vagy krónikus megemelkedése. A magas szemnyomás homályos látást, színes gyűrűket a fények körül, a periférikus látás elvesztését, vörösödést, és fájdalmat okozhat a szemben.

Glaukoma

Akiknek a családjában már előfordult glaukóma, azoknál nagyobb valószínűséggel jelentkezik a szembetegség. Nekik különösen fontos, hogy a szemnyomást legalább évente egyszer szemészeti vizsgálaton ellenőriztessék. 40 éves kor fölött egyre gyakoribb a glaukóma előfordulása. A magas vérnyomás és a dohányzás csak növeli a kialakulás lehetőségét.

A jelenleg legáltalánosabban használt vizsgálómódszer az úgynevezett Goldmann-féle applanációs tonometria, amelynek alkalmazásakor a beteg szemébe egy csepp érzéstelenítőt és egy kevés festéket cseppentenek, a mérést pedig az úgynevezett réslámpára szerelt mérőműszerrel végzik. A mérés néhány másodpercet vesz igénybe, és igen pontos eredményt ad, hátránya azonban, hogy a vizsgálat a szaruhártya közvetett érintése miatt némi kellemetlenséggel jár.

Kevesebb kényelmetlenséget okoznak viszont azok az eszközök, amelyek a szem fizikai érintésének nélkülözésével képesek a szemnyomás értékének megállapítására. Utóbbiak az úgynevezett non-contact tonométerek, amelyek érintés helyett egy levegőlöket segítségével hozzák létre a szaruhártya ellapítását, miközben a szaruhártya egységnyi felületének benyomásához szükséges erőt (súlyt) mérik. Az érintés nélküli eszközök nagyobb, asztali változataiból sok van az országban: ezeket már mintegy 5-7 éve elterjedten alkalmazzák, többek között a székesfehérvári Zalka Optika munkatársai is, ezzel a módszerrel mérik a szemnyomást.

Ellenőriztesse rendszeresen szemnyomását:
ha elmúlt 40 éves,
ha magas a vérnyomása,
ha közellátó,
ha magas a szemnyomása,
ha a glaukóma előfordult már a családjában.

A magas szemnyomás homályos látást, színes gyűrűket a fények körül, a periférikus látás elvesztését, vörösödést, fájdalmat okozhat a szemben!

A SZEMNYOMÁS MÉRÉSÉT CSAK ELŐZETES BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN TUDJUK ELVÉGEZNI!
TEL: 06-22-506-457, vagy 06-70-455-6631