A szemüveget viselőknek is lehetőségük van arra, hogy kényelmesen végezhessék a nyári szabadidős tevékenységeket. Az úgynevezett “kettős viselet” – a szemüveg és az egynapos kontaktlencse váltott használata – lehetővé teszi a szabadságot.

Kontaktlencse vagy szemüveg?

Kettős viselet

Különösen ajánlott a kettős viselet a fiatal korosztály számára, hiszen ők a nyári szünidőben többnyire aktív tevékenységet végeznek, ugyanakkor kevesebb figyelmet fordítanak a higiéniás szabályokra, illetve sok esetben vesznek részt olyan rendezvényeken, ahol kevesebb lehetőség adódik a látásjavító eszközök megfelelő tisztítására. A nyári melegben a szemüveg többnyire korlátozza a gondtalan kikapcsolódást, strandolást, sportolást vagy a zenei fesztiválok adta szórakozási lehetőségek aktív kihasználását. A szemünk akár meg is sérülhet ezen tevékenységek közben. Az egynapos kontaktlencse és a szemüveg váltott viselete feloldja ezeket a korlátokat, ugyanakkor segíti a higiéniás követelmények betartását is azáltal, hogy nincs szükség a kontaktlencse folyamatos tisztítására, hiszen az használat után eldobható, és következő alkalommal egy újabb, steril lencsét lehet alkalmazni. A szemüveg mellett ugyanakkor mindig van egy tartalék lencse, ha az előbbi valamilyen okból megsérülne.

Egynapos lencse – praktikus és kényelmes

Az egynapos lencse biztosítja a nyári pihenés alatt a kontaktlencse viselés legegyszerűbb és legegészségesebb módját, használata javallott az allergiás időszakban is, ugyanis a napközben a lencsére tapadt szennyeződésektől egyetlen mozdulattal meg lehet szabadulni.
Úszás, strandolás közben többnyire nem tudunk szemüveget hordani, ugyanis a víz korlátozza, hogy ezen eszközön keresztül tisztán és élesen láthassunk. Az uszoda és a szabadtéri strandok vizében többféle kórokozó fordulhat elő, amely megtapadhat a kontaktlencsék felszínén, onnan nehezen távolítható el, elszaporodva viszont súlyos fertőzést eredményez. Az egynapos lencsék erre is megoldást jelenthetnek, hiszen viseletükkel biztosítjuk az éleslátást, úszás után pedig a kórokozókkal együtt meg tudunk szabadulni tőle anélkül, hogy különösebb tisztítási procedúrát kellene végeznünk a nyári pihenés közben. A lencse viselete mellett azonban ne feledkezzünk meg az úszószemüveg, illetve napozás során az UV szűrős napszemüveg alkalmazásáról sem, ugyanis ezek az eszközök egymást kiegészítve szolgálják a szem teljes védelmét!

Gyógyír a hiúságra (is)

ismerkedésA nyár egyebek mellett az ismerkedés, párkapcsolatok kialakításának időszaka is. Legtöbbször nem szeretnénk a szemüveg lencséje mögé rejteni a tekintetünket, ugyanakkor például egy jó film megtekintése a mozikban, vagy egy étlap elolvasása maga után vonzza az éleslátás iránti igényt. Ezt a problémát is egyszerűen orvosolhatjuk, ha a forró nyári randevúkra a már említett egy napos kontaktlencsét alkalmazzuk, kielégítve ezzel a hiúság és az éleslátás kettős elvárását.
Az egynapos lencsékből természetesen már létezik cilinderes vagy progresszív változat is, így a szemorvos vagy optometrista segítségével a megfelelő látásjavító eszközt tudják alkalmazni a kényelmes pihenésre vágyók.

Természetesen a kontaktlencse használatával kapcsolatos alapvető szabályokat minden esetben be kell tartani. Pl. A kontaktlencsékhez csak tiszta kézzel szabad hozzányúlni. Tilos kontaktlencsét viselni a szem irritációja, gyulladása esetén. Csak a kifejezetten nekünk rendelt lencsét viseljük.