+(36) 70 455-6631 optika@zalkaoptika.hu

Brit optikusok arra figyelmeztetnek, hogy a nagy felbontású televízióadás élményéhez megfelelő látásra van szükség, ez pedig a vásárlók többségénél nem igazolható, illetve egyértelműen hiányzik.

Az optikusokat tömörítő egyesülés nemrég részletes tanulmányban foglalta össze a fontosabb tudnivalókat a HDTV-adásokkal kapcsolatban, már ami az azokhoz szükséges feltételeket illeti. A szokásos kritériumok mellett itt megjelenik a megfelelő látás, vagyis a szemek állapotának kérdése is, amit pedig általában nem említenek meg a hasonló anyagokban, pedig nyilván nem elhanyagolható részletkérdés.

hdtv

A téma azért is kerül egyre inkább előtérbe, mert egyre több HDTV-készülék talál gazdára a szigetországban és persze Magyarországon is. Tavaly több mint 8 millió ilyen televízió kelt el, vagyis egyre több háztartásban élvezhetik a nagy felbontás jelentette élményt. Pontosabban csak élvezhetnék, mert a britek 60 százaléka ugyanis nem vizsgáltatta meg szemeit, esetükben így nem igazolható azok állapota, a becslések szerint pedig a felnőttek és gyermekek egyharmada igényel szemüveget, kontaktlencsét, sokan a meglévőknél erősebbet. A szakorvosok szerint egy apró dioptria-változás is jelentős változást eredményezhet az élményben, legalábbis ami a nagy felbontású műsorokat illeti.

HDTV filmek

A problémát az jelenti, hogy még a korlátozott mértékben rövidlátók esetében is komoly minőségromlást eredményez, ha néhány méteres távolságból nézik az akár 50 hüvelykes kijelzőket.
A felnőttek és gyermekek jó része így soha nem élvezheti teljes minőségben a HD-adásokat, márpedig ezek legfontosabb előnye éppen a nagyobb felbontás, az élesebb kép lenne. A 18-24 év közötti generációból 10 százalék még soha nem ment el szemvizsgálatra, tavaly pedig a 15 év alattiak alig egynegyedét vizsgálták csak meg.

Aki tehát HDTV készülék vásárlását tervezi, annak mindenképpen érdemes megfontolnia egy alapos kivizsgálást – már csak azért is, mert ez a televízió mellett nyilván egyéb szempontból is jól jöhet majd.

forrás:/sg.hu/

Látogasson el Ön is a Zalka Optikába, vizsgáltassa meg a szemét és ezzel tegyen egy lépést szemének egészsége és a tökéletes televíziózás érdekében!

Zalka Optika – a szakértő látszerész