+(36) 70 455-6631 optika@zalkaoptika.hu

Első pillantásra talán feleslegesnek tűnhet a szemüveghez használati utasítást adni, azonban optikánkban úgy tapasztaltuk, hogy ezeket a tanácsokat sosem lehet elégszer mondani. Azonban ezeknek az egyszerű műveleteknek az elvégzésével és szabályok betartásával a szemüvegkeret és a lencse élettartama jelentősen megnő.

Tisztítás

Távolítsa el a port és az egyéb szennyeződéseket egy erre a célra gyártott törlőkendővel. Rendkívül jó eredmény érhető el a Microfiber vagy MicroClair szövetekkel, melyeket megvásárolhat a Zalka Optikában is. Ezzel a törlőkendővel biztosan nem karcolja meg a lencsét.

szemüveg tisztító spray

A nagyobb szennyeződések eltávolításához használjon tisztító spray-t és törlőkendőt és törölje szárazra a lencsét. Soha ne próbálja meg a körmével vagy durva szövésű anyaggal eltávolítani a szennyeződést a lencséről, mert megkarcolhatja azt, még akkor is, ha a lencse karcálló réteggel van ellátva.

A lencsék tisztítására semmiképpen ne használjon nem szaküzletben vásárolt szemüvegtisztító folyadékot vagy szemüvegtörlőt, papírzsebkendőt, törülközőt vagy papírtörülközőt, szappant vagy háztartási tisztítószereket, acetont vagy szarvasbőr törlőt (a szarvasbőr törlő a mai műanyag lencsékhez már nem megfelelő).

szemüveg törlő kendő

Fontos, hogy nem szabad szárazon törölgetni, mert az apró porszemek felsértik a műanyag lencse felszínét. A karcmentesítő réteg a száraz dörzsölés során lekophat és tovább már nem nyújt védelmet a mechanikai sérülésekkel szemben.
Sürgős helyzetben, amikor valami rákerült a lencsére és nincs kéznél speciális tisztító szer, bő csapvízben öblítse le a szemüveget.

Tárolás

szemüvegtok

A használaton kívüli szemüveget legjobb kemény tokban tárolni, így megvédheti a karcolásoktól, de véletlen balesetektől is: például ha ráül valaki, akkor sem megy tönkre. Ne tegye szemüvegét tok nélkül a zsebébe, vagy táskájába. Gomb, fésű, pénzérmék megkarcolhatják a lencsét és a keretet is. Helytelen tok nélkül ingzsebbe vagy még rosszabb farzsebbe tenni!

Soha ne helyezzük el a szemüveget a lencsével lefelé, mert maradandó mechanikai károsodás éri a lencsét, ami ellen a karcmentesítő réteg sem nyújt védelmet!

Ha nem használ tokot, helyezze a szemüveget sík felületre, összecsukott szárakkal, lencsékkel felfelé.

Olvasó szemüveget gyakran láncon, a nyakba rögzítve viselnek, ilyenkor vigyázni kell mihez ütődik, mihez ér oda.

Használat

A fúrt keretek fokozottan érzékenyek, használatuk nagyobb körültekintést igényel.

Szemüvegét mindig két kézzel vegye fel, illetve tegye le. (Ha nem így tesz a szemüveg csavarjai kilazulnak.) Amennyiben azt a fején felcsúsztatva hajpántként, illetve tok nélkül a ruházaton viseli, úgy kerete és lencséi megkarcolódhatnak, megsérülhetnek, egy hirtelen mozdulat során a szemüveg leeshet.

Ne hagyja szemüvegét napos időben az autó műszerfalán, mert erős hő hatására deformálódhat. Szélsőséges hőmérsékleti viszonyoktól, sugárzó hőtől, vegyi anyagoktól, kozmetikumoktól, tengervíztől, erős fizikai, mechanikai hatásoktól, óvni kell a szemüveget.

Szaunában, szoláriumban ne viselje, ne vigye be szemüvegét!

Használat során a szemüveg beállításai módosulhatnak, a szemüveg deformálódhat, csavarjai kilazulhatnak. A fenti problémák észlelése esetén keresse fel optikánkat, ahol szakképzett eladóink kérésére bármikor archoz igazítják, beállítják, elvégzik a szükséges karbantartásokat az Ön szemüvegén.

A termék sérülése, utólagos beállítási igénye esetén forduljon szakemberhez. Kérjük, hogy szemüvegét házilag ne próbálja javítani!

Zalka Optika – a szakértő látszerész
A Zalka Optika üdülési csekk és egészségpénztári kártya elfogadóhely