+(36) 70 455-6631 optika@zalkaoptika.hu

3DKicsit a 3D mozizásról általában szeretnék írni pár gondolatot. Hiszem, hogy 10-20 éven belül ezek a technológiák akár el is terjedhetnek, és szerintem a 2D-3D váltás akkora ugrás lesz, mint annak idején a fekete-fehér TV után a színes volt.

Aki nem tudja mi a 3D, azok kedvéért ejtenék pár szót a 3D technológiákról is. A legtöbb ember a 3D szó hallatán egyből a piros-kék szemüvegekre gondol. Azok működési elve is hasonló (mindkét szemnek szűrők segítségével a megfelelő képet juttatják el), viszont mozikban manapság ritkán alkalmazzák őket, mert bár 1 szalagra elférnek az ilyen filmek, nem túl élvezhetőek, mert színeket egyáltalán nem, vagy csak nagyon csökkent mértékben lehet visszaadni velük. Az “anaglyph” technika inkább otthon elterjedt, mert szinte bármilyen eszközön, pl. monitoron és papíron is létrehozható vele 3D hatás egy olcsó szemüveg segítségével. (A 3D -s szemüveg a www.szemuvegkeret.com webáruházban is megvásárolható.)

Amit a mozikban látunk, az a polárszűrős 3D filmvetítés, ami azon alapszik, hogy vízszintesen és függőlegesen polarizálják fényt, ami kirajzolja a két szemnek szánt képet, a szemüvegben pedig olyan vékony vízszintes és függőleges csíkok vannak, amik már nem is láthatóak, de a épp a megfelelő szemnek szánt képet engedik csak át. Ennek a technológiának az az előnye, hogy teljesen valóságos, színes képek varázsolhatóak vele a vászonra, viszont macerás kalibrálni, drága a speciális vetítőgép hozzá, és nem olcsó a szemüveg sem.

Szóval nem kell félni, a 3D minőségi térhatású élmény, nem egy olyan valami, ami után egyik szemünkkel kéken, másikkal pirosan látunk fél napig.