+(36) 70 455-6631 optika@zalkaoptika.hu

Ha fontossági sorrendben kellene rangsorolni a foglalkozásokat, az optikus biztosan a lista elejére kerülne, hiszen egyik legfontosabb érzékszervünk, a szemünk látásproblémáinak korrigálásában segít.

A jó optikustól nemcsak azt várjuk el, hogy az általa készített szemüveggel, kontaktlencsével olyan élesen lássunk, mint a sas, hanem azt is, hogy segítsen olyan szemüvegkeretet választani, amely tökéletesen illik az egyéniségünkhöz, s szinte ékszere az arcunknak.
A velük szemben támasztott sokféle igénynek is köszönhető, hogy hosszútávon csak a legjobb szakemberek, a legkiválóbb optikus cégek maradtak, maradnak meg a szakmában. Ilyen vállalkozás a Magyar Optikus Ipartestület Garancia az Optikai Szolgáltatásért elismerést háromszor is elnyert Zalka Optika, amely kétfős kisvállalkozásként pontosan két évtizede nyitott üzletet Székesfehérváron.

20 éves a Zalka Optika

– 1990-ben 3-4 magánlátszerész dolgozott csak a városban. Mivel akkoriban jóval kisebb volt még a lencse- és szemüvegkeret választék, főként a szolgáltatásokban versenyeztünk, s abban már akkor többet tudtunk nyújtani konkurenseinknél, mert a városban nálunk volt először szemész szakorvosi vizsgálat – emlékezik a kezdetekre a Koronázó téri optika tulajdonosa, Zalka Attila.

Mint mondja, az alapítás óta sok minden változott: a Megyeház utcából a Rákóczi útra, majd onnan a Koronázó térre költözött az optika, s húsz éve még elképzelhetetlen gyorsasággal bővült a lencsék, keretek választéka.
Megjelentek egyebek között a többfajta funkció ellátására is alkalmas, multifokális szemüveg- és kontaktlencsék. Korszerű berendezések segítik a vizsgálatokat, a lencsék csiszolását. De az okos berendezések mellett a Zalka Optikában változatlanul szakorvos is segíti a látásproblémák minél tökéletesebb korrekcióját, s ha igény van rá, teljes körű szemvizsgálatot végez.
Nagy előny, hogy szakorvosunk, aki a város egyik legnevesebb szemésze, a bejelentkezést követő 1-2 napon belül már fogadja a pácienst, hívja fel a figyelmet a látszerész mester, aki elengedhetetlennek tartja az innovációt is. Az üzletben komputervezérlésű automata csiszológéppel munkálják meg a lencséket, speciális berendezés segíti a lehető legjobb, legelőnyösebb szemüveg, vagy kontaktlencse kiválasztását.

Nagyon fontos, hogy a szemüveg ne csak korrigálja a látáshibákat, hanem viselője egyéniségéhez is illeszkedjen. Nálunk még gyerekcipőben jár a szemüvegkultúra, egy embernek többnyire egy utcai és egy olvasószemüvege van, pedig szükség lenne egy sportosabb, egy elegánsabb és egy hétköznapokon, esetleg munkában viselt szemüvegre is.

A Zalka Optika igyekszik lépést tartani a szakmán belüli fejlődéssel, megismerni, s lehetőleg mielőbb alkalmazni a technikai újdonságokat, új módszereket. Ezért lett tagja a vállalkozás a magánlátszerészek partneri egyesülésének, az Opticnet-nek, amelynek révén szakemberi továbbképzéseken vehetnek részt, s szinte a megjelenéssel egyidőben tájékozódhatnak a szakmai újdonságokról.

A látszerész mester hosszú távra tervez. Mint mondja, cége a következő években még inkább szeretne megfelelni az igényeknek. Ennek érdekében kérdőíveken is tájékozódnak a hozzájuk fordulók szemüveggel kapcsolatos igényeiről.
A huszadik születésnapot a Zalka Optika munkatársai pezsgős koccintással ünneplik majd, a páciensek pedig szülinapi ajándékként többféle – például kontaktlencse-kipróbálási – akcióban vehetnek részt. Minderről a cég honlapján is tájékozódhatnak.
 
A cikk megjelent a Fehérvári 7 Nap 2010. május 14-i számának Tavaszi Zsongás című rovatában.