GY.I.K.

Az alábbi oldalon választ adunk néhány szemüveggel, kontaktlencsével, napszemüveggel kapcsolatban gyakran felmerülő kérdésre.

A válasz megtekintéséhez kattintson a kérdésre.

Mi a különbség a látásvizsgálat és a látásellenőrzés között?

A látásellenőrzés azt jelenti, hogy megállapítjuk szükség van e valamilyen látásjavító eszközre vagy ha már használ valamilyen látásjavító eszközt (szemüveg, kontaktlencse), akkor az megfelel e még a páciens jelenlegi állapotához. (Ebben az esetben nem történik meg a pontos dioptria kiszámítása, vagy annak korrigálása.)

HA szükség van már szemüvegre, vagy a jelenleg használt eszköz dioptriája nem megfelelő, akkor következik a látásvizsgálat, melynek során megállapításra kerül a szükséges eszköz pontos/új dioptriája és más vizsgálat is elvégzésre kerül(het).

Mit takar a progresszív lencse megszokási garancia?

A progresszív szemüveglencsék viseléséhez hozzá kell szoknunk, meg kell tanulnunk a használatukhoz szükséges fej- és szemmozgást. A rövid ideig tartó szokatlan érzést azonban megéri elviselni, hiszen később meghozza gyümölcsét, a progresszív lencse által nyújtott előnyök bőven kárpótolnak érte.
Bármilyen Hoya progresszív szemüveglencsét vásároljon is, fél év megszokási garanciát vállalunk új szemüvegére, hogy Ön közelre és távolra egyaránt jól lásson, minden élethelyzetben. Ha szakértő munkánk ellenére nem tudja megszokni a lencsét, fél éven belül kicseréljük azt egy azonos dioptriaértékű bifokális, vagy távoli és közeli szemüveglencsére.

Javítható a karcos szemüveglencse?

Az összekarcolódott lencse NEM javítható.

A mai műanyag szemüveglencsék felületét szinte kivétel nélkül ellátják valamilyen felületvédő réteggel, felületkezeléssel, réteggel. Ha egy lencsén látható karc keletkezik, az ezen a rétegen áthatolva már a lencse felületét is érinti, így az esetleges polírozása során nem csak a felületvédő réteg, hanem a lencse alapanyagának egy része is “elveszne”, így pedig módosulna a dioptria és megszűnne a felületkezelés is.
A mély karcok keletkezésének megelőzésére használjon megfelelő szemüvegtokot, és tisztítsa mindig megfelelő technikával a szemüvegét!

Hogyan tisztítsam a szemüveglencsét?

A mai szemüveglencsék és lencse bevonatok tisztítása sokkal nagyobb körültekintést igényel, mint ahogy azt a régi üvegből készült lencséknél megszokhattuk. A műanyag lencse és a tükröződéscsökkentő (antireflex) és/vagy kemény rétegek, bevonatok számtalan előnyt jelentenek a szemüvegviselő számára, ugyanakkor nagyobb törődést is igényelnek.

A lencsék tisztítására semmiképpen ne használjon nem szaküzletben vásárolt szemüvegtisztító folyadékot vagy szemüvegtörlőt, papírzsebkendőt, törölközőt vagy papírtörlőt, szappant vagy háztartási tisztítószereket, acetont vagy szarvasbőr törlőt.

Annak érdekében, hogy szemüvegét sokáig és teljes megelégedettséggel tudja viselni, fontos a megfelelő mikroszálas tisztítókendő és szemüveg tisztító spray használata (pl. Magic Cleaner szemüvegtisztító spray), amelynek kiválasztásában szakembereink készséggel segítenek.

Mire való a tökröződéscsökkentő/antireflex bevonat?

Az átlátszó anyagok, mint az ablaküveg vagy a szemüveglencse, a fénynek csak egy részét engedik át, a többit visszatükrözik. A tükröződéscsökkentő, vagy más néven antireflex réteg minimálisra csökkenti a fényvisszaverődést, vagyis a lencsék csillogását. A tükröződésmentesítő rétegek csökkentik a csillogást, ragyogást, ezáltal kényelmesebbé teszik a szem számára a képalkotást, ami így kevésbé fárad el.

Egyrészt ezek a lencsék több fényt engednek át, ezért a tárgyakról élesebb képet kapunk, másrészt a mögöttünk lévő dolgok és fények nem tükröződnek vissza a szemüveg lencse belső oldalán, így kevésbé terhelik szemünket a zavaró fények. Nem is beszélve arról, hogy a velünk szemben állót sem zavarja a lencse csillogása, mert tökéletesen látja a szemünket.

Minél jobb egy tükröződéscsökkentő réteg, annál kevésbé csillog a lencse. A legkorszerűbb tükröződésmentes réteggel ellátott szemüveglencsék a keretben szinte láthatatlanok.

Szükséges a szemüveglencsére UV-szűrő bevonatot kérni?

Az ultraibolya, vagy rövidítve UV sugárzás erősödésével a megfelelő védelem egyre fontosabb szempont és nem csak nyáron. A szabadtéri játékok, vagy bármilyen szabadban végzett tevékenység, sport során nem kerülhetjük el a napot. Az emberi szem azonban nem képes kiszűrni a káros UV sugarakat, így ahogy naptejjel védjük bőrünket a leégéstől, ugyanúgy meg kell védeni szemünket is a nap káros UV sugaraitól.
A legkorszerűbb szemüveglencsék már alapanyagukban UV-szűrők, tehát nem kell rájuk külön UV-szűrő bevonatot is kérni, erről azonban minden esetben érdeklődjön, ha szemüveglencsét vásárol, optikusa segítségére lesz a megfelelő UV-védelemmel kapcsolatban is.

Szemüveges vagyok. Lehet napszemüvegem?

Természetesen.
Az egyfókuszú és a progresszív műanyag lencsék legnagyobb része napszemüveg változatban (dioptriás napszemüveglencse) is elkészíthető, másik lehetőségként pedig léteznek olyan napfény hatására sötétedő lencsék is, amelyek kint napszemüvegként, belső térben pedig kivilágosodva hagyományos szemüvegként funkcionálnak. Ha viszont egy hagyományos napszemüvegre vágyik, akkor egy napi kontaktlencsével együtt bármikor viselheti azt is. A személyre szabott megoldáshoz érdeklődjön optikusánál.

Mi az a progresszív munkaszemüveg?

Ez az első hangzásra furcsa elnevezés egy olyan speciális progresszív jellegű lencsét takar, amit nem általános viselésre, hanem kifejezetten asztalnál végzett munkához és szabadidős tevékenységhez (például barkácsolás) fejlesztettek ki. Ilyen típusú szemüveggel az olvasó távolságtól (lencsetípustól függően) 1,5 – 3 méterig terjedő tartományban látjuk a tárgyakat tökéletesen élesen.

Miért ajánlottak nekem progresszív lencsét, ha csak olvasáshoz kell szemüveg?

Az egyfókuszú lencsével készült olvasószemüveggel csak az olvasnivalót látjuk, de le kell vennünk azt, ha távolra tekintünk.
Ha olvasószemüvegnek olyan progresszív lencsét választunk, amelynek távoli dioptriaértéke nulla, mindezt elkerülhetjük. Távolra, közelre, sőt a köztes távolságokra is egyformán élesen fogjuk látni, amit a dioptria értékének későbbi növekedésekor fogunk igazán értékelni.

Ha olvasószemüvegre van szükségem, az előre elkészített is jó?

Előre elkészített olvasószemüveget semmiképpen se vegyen!!!

Ezek a szemüvegek egyrészt optikai szempontból megkérdőjelezhető minőségben, másrészt “az átlagos szemüvegviselő” szemészeti adatai szerint készülnek, márpedig nem vagyunk egyformák.

A szakember által készített szemüvegnél azt is figyelembe vesszük, hogy két szemünk dioptria igénye nem mindig egyforma, valamint minden embernek eltérő a “pupillatávolsága”, vagyis a két szem egymástól mért távolsága. Nem is beszélve arról, hogy egy szakember mindig körültekintően vizsgálja a páciensét és a látásromlás mellett esetlegesen fennálló szemészeti elváltozásokat is észreveszi, amik időben való felismerése nagyon fontos.

A rossz szemüveg fejfájást és látásromlást okozhat!

Fárasztóbb lett az olvasás, miért?

Biológiai sajátosság, hogy 40 éves korunk környékén fárasztóbbá és nehezebbé válik az olvasás. “Rövidnek bizonyul a karunk”, az olvasnivalót távolabb kell tartani ahhoz, hogy élesen lássuk. A szemünk segítségre, vagyis olvasószemüvegre szorul, melynek dioptria értéke korunk előrehaladtával folyamatosan nő. Idővel szükségessé válhat a szemüveg távolra nézéskor is. Ezt a folyamatot az orvostudomány presbyopiának nevezi.

Miben különbözik a progresszív és a bifokális lencse?

A bifokális lencse távoli és olvasó része között egy látható választóvonal van, ami a használat során kényelmetlen lehet és viselője életkoráról is árulkodik. Ezzel ellentétben, a progresszív/multifokális lencse úgy néz ki, mint egy hagyományos, egyfókuszú lencse, viselője mégis tökéletesen lát vele távolra és közelre is. A progresszív lencsék másik nagy előnye, hogy nemcsak a távoli és az olvasó távolságban ad éles képet, hanem e két távolság között elhelyezkedő valamennyi tárgyról.

Miben különböznek az egyfókuszú és a többfókuszú lencsék?

Az egyszerű szemüveglencséket egyfókuszúnak, a bifokális és a progresszív (vagy más néven multifokális) lencséket pedig többfókuszúnak nevezzük. A többfókuszú szemüveglencséket úgy kell elképzelni, mintha kettő vagy több egyfókuszú lencséből készítenénk egyet, aminek távolra és közelre más-más dioptria értéke van. Ebből következően egyetlen többfókuszú szemüveggel helyettesíthetünk egy közelre és egy távolra használt szemüveget.

Milyen a vékonyított szemüveglencse?

Az üveg és műanyag lencsék családján belül is többféle alapanyag létezik. A vékonyított lencsék speciális üvegből vagy műanyagból készülnek, amiket a szakma magas törésmutatójú anyagoknak nevez. Ezekből lényegesen vékonyabb lencsék készíthetők, s minél nagyobb a dioptria, annál szembetűnőbb lesz a különbség a hagyományos lencsékhez képest.

Az esztétikus szemüveg a lencsétől függ?

Szemüvegünk szebb és optikailag is tökéletesebb lesz, ha a kiválasztott lencse minél több előnyös tulajdonsággal rendelkezik (pl. kis súly, aszférikus kialakítás). A lencseválasztás mellett legalább ennyire fontos a szemüvegkeret helyes megválasztása is. A nekünk tetsző és optikailag megfelelő keretek közül inkább válasszuk a kisebbet, mert ezzel még esztétikusabb szemüveg készíthető.

Melyik szemüveglencse laposabb és jobb?

A hagyományos lencsék erősen domborúak és “kiállnak” a keretből. A lencsék legújabb generációja – az úgynevezett “aszférikus felületkialakításnak” köszönhetően – feltűnően laposabb. Ezek a lencsék nemcsak esztétikusabbak, de az új technológiának köszönhetően jobb “képalkotással”, vagyis jobb optikai tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Üveg vagy műanyag szemüveglencsét vegyek?

Napjaink műanyag lencséi optikai minőségükben semmilyen szempontból sem maradnak el az üveg lencséktől. Átlagos súlyuk ugyanakkor az üvegnek csak fele vagy harmada, ezért a műanyag lencsével készült szemüveg kisebb súllyal támaszkodik az orrunkra.

Teljesíti a Maui Jim lencse a biztonsági előírásokat?

Igen, teljesíti a biztonsági előírásokat, de nem tudják ilyen jelöléssel ellátni, mivel a Safety standard jelölésének feltétele a biztonsági keret és a Maui Jim ilyen kereteket jelenleg nem készít.

Milyen garanciát vállal a Maui Jim?

A Maui Jim minden termékére 2 év garanciát vállal bármilyen gyártási eredetű vagy anyaghibára. A Maui Jim megjavítja vagy kicseréli ezeket, ahogy jónak látja.

A Maui Jim egy év garanciát ad az RX (dioptriás) lencsék külső felületének a karcállóságára.

Ha a lencséket nem Maui Jim keretbe teszik át, akkor a garancia érvényét veszti.

Dioptriás Maui Jim napszemüveget vásároltam, de megváltozott a dioptriám. Mit tehetek?

Az eredeti számla kiállításától számított
60 napon belül van lehetőség térítésmentesen egyszeri újragyártásra szemorvosi recepttel a változásról
60-90 nap között 50%-ot számlázunk
90 napon túl teljesen új megrendelésnek vesszük.
Lencse alapanyag, dizájn, illetve keretváltoztatást új megrendelésként kezelünk!

Ha Maui Jim napszemüveget veszek, később is kérhetek bele dioptriás lencsét?

Természetesen, igen.
Ezesetben a komplett szemüveget be kell hozzánk hozni, amit elküldünk a Maui Jimhez. A csere feltétele még, hogy a keret megfelelő állapotban legyen és természetesen, hogy lehessen az Ön dioptriájában és az Ön vizsgálati értékeivel elkészíteni az új lencsét.

Maui Jim dioptriás lencsét rendelnék. Van módom variálni a lencsék színét és bevonatát?

RX esetén bármelyik keretbe tetszés szerinti lencse színt választhat. Azonban a lencsék bevonata nem variálható.

Kérhetek Maui Jim lencséket nem Maui Jim keretbe?

Nem.

Maui Jim keretbe csak Maui Jim lencse kerülhet és fordítva.

Milyen értékekkel rendelhetők Maui Jim dioptriás RX lencsék?

Polikarbonát MauiPassport: egyfókuszú és progresszív, Maui Evolution MauiPassport: egyfókuszú és progresszív

Rendelhető dioptria tartomány: Maui Evolution 1.60 total Power: +3.00 -6.50, Polikarbonát 1.58 total Power: +3.00 -5.50

A progresszív lencsékbe Add +1.00 és +3.00 között 0.25 léptékkel rendelhető

Maximális Cyl dioptria: Szemenként 3.00

Maui Evolution 1.60 és Polikarbonát egyaránt rendelhető semleges szürke, HCL bronz, Maui Rose és HT zöld színekben

prizma az RX lencsékbe oldalanként max. 3.00 dioptria rendelhető

Az RX lencsék minimum és maximum vastagsága: min 1.8 mm – max 8.0 mm

Maui Evolution: Törésindex=1.60, ABBE=42, Polikarbonát: Törésindex=1.586, ABBE=30

Bárki viselhet kontaktlencsét?

Kevés kivétellel szinte bárki viselhet kontaktlencsét. A kontaktlencse alkalmassági vizsgálat során kiderül, hogy Ön is viselhet e kontaktlencsét, és ha igen, akkor az illesztő javasolni fog egy Önnek megfelelő kontaktlencsét, ami igazodik az Ön esetleges látáshibájához, dioptriájához, életminőségéhez, napi rutinjához és pénztárcájához is.

Sminkelhetem a szemem, ha kontaktlencsét viselek?

Természetesen.
Azonban be kell tartani néhány egyszerű szabályt, mivel nem tanácsos, ha a kontaktlencse bármilyen sminktermékkel vagy kémiai anyaggal érintkezik:
1. Azután sminkelje magát, ha már behelyezte a szemébe a kontaktlencsét.
2. Csak azután mossa le a sminket, ha már kivette a kontaktlencsét.
3. Ha hajlakkot vagy hajsprayt használ, csukja be jól a szemét, hogy a permet ne kerülhessen a lencsére.

A kontaktlencse kieshet a szememből egy gyors mozdulattól?

A szem felépítésének köszönhetően gyakorlatilag szinte lehetetlen, hogy egy lágy kontaktlencse kiessen a szemünkből. Az erő, ami a kontaktlencsét a szem felszínén tartja, a lencse átmérőjével áll kapcsolatban, így egy helyesen illesztett lencse a helyén fog maradni. A lágy kontaktlencsék csak nagyon ritkán eshetnek ki a szemből, sőt helyes illesztés esetén szinte soha sem, még sportolás közben sem.

Viselhetek kontaktlencsét, amikor sportolok?

Igen.
A legtöbb illesztő egyetért abban, hogy a látáskorrekcióra szoruló sportolók számára a kontaktlencse a legjobb megoldás. Kontaktlencsét viselve növelhetik egyes látással kapcsolatos érzékelésüket, mint például a távolság érzékelése, perifériás látás, szem-kéz/láb-szem koordináció. Továbbá a lencsék dinamikus mozgás közben is a helyükön maradnak, így csökkenthetik a szemüvegviselésből adódó sérülések kockázatát.

 

Pin It
Feliratkozás a hírlevelünkre